Lieve Jeroen,

JeroenSorry, ik was een harteloze bitch. ‘Een vliegtuig vol Hollanders. Ja erg. Maar niemand in Nederland had er langer dan een nieuwsbericht naar omgekeken als het geen landgenoten betrof.’ Dagenlang was dat mijn mening. Je kent me, tegendraads als altijd. Zoals met juffrouw Hermelijn.

Weet je Jeroen, smullen deed ik van Youp’s column. ‘Als nabestaande zit je écht te wachten op een, door haar grote tieten beroemd geworden, fotomodel dat meeleeft met je verdriet.’ Precies! Wat een onzin. Of dan zo’n ‘Gedicht van een moeder’. Compleet met copyright vermelding. Yeah right.

Ken je me überhaupt nog Jeroen? Dorus Rijkersschool, klas 6B? We zijn vast wel eens verliefd op elkaar geweest. Want daar deden we aan in 6B. ‘Wil je verkering met me? Kruis aan wat van toepassing is’. Op een goor velletje lijntjespapier. Het zat tenslotte al dagen in je broekzak, waar je het tien keer, met je zweethandjes, uithaalde. En weer terug stopte omdat je het niet durfde te geven.
Met z’n allen naar het Floraparkbad en de beroemde schoolvoetbaltoernooien.

Zong jij het nog wel eens Jeroen? Het Dorus Rijkers lied?
Wat genoten we van het leven hè?
Weet je, ik ben daarmee nooit opgehouden. Dat genieten.
Gisterenavond zat ik heerlijk te luisteren naar mooie live muziek in een Bloemendaalse duinpan. Ik pakte mijn telefoon, even een kek fotootje op Facebook plaatsen. Mijn inbox explodeerde.
Op dat moment realiseerde ik me dat jij ook nooit bent opgehouden met genieten. Je ging met je vrouw en dochter op vakantie.
Jullie kwamen niet aan.

Verdomme Jeroen!
Oranje boven, blauw beneden. Leve de Dorus Rijkersschool.
Sorry Jeroen.
Ik was niet met opzet zo harteloos.
En sorry Youp. Ik weet dat de nabestaanden van Jeroen niet op mijn blogje zitten te wachten.
Ik heb ook nog eens grote tieten!
Maar toch moet ik dit doen.

Weet je wat ik nog meer zal doen Jeroen?
Ik zoek je zoon op. Samen met heel 6B. Een van ons heeft hem al gevonden op Facebook. Volgens haar lijkt hij sprekend op jou.
We zullen hem vertellen hoe zijn vader was als tiener. Wat we deden, hoe we leefden… en genoten.
Dat vindt zelfs Youp, denk ik, wel oké.

 

Lieve Jeroen, rust zacht.

Ter nagedachtenis aan Jeroen van de Mortel,
slachtoffer MH17 ramp – 17 juli 2014
Namens die hele bijzondere klas 6B

6B

 

 

10 gedachtes over “Lieve Jeroen,

 1. metromenno

  Lieve Wendy,

  Gisteravond aan het eind van de speciale programmering op TV verscheen tijdens de aftiteling de lijst met namen van alle mensen die in het vliegtuig hebben gezeten. Ergen in het midden stond ook de naam van Jeroen en die van zijn vrouw Lilia.
  Heel goed dat je hem een woord uit je hart hebt gegund. Het is net of niet alleen Jeroen, maar nu ook alle andere mensen in het vliegtuig een gezicht hebben gekregen.

  Liefs Menno

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Menno. Ik krijg veel lieve reacties, doet me goed.
   Inmiddels is het contact tussen de oud-klasgenootjes in volle glorie hersteld en hebben we naast verdriet ook heel veel lol met het ophalen van herinneringen.
   Jeroen moest eens weten wat hij allemaal teweeg heeft gebracht! Gisterenavond sprak ik mijn oude juffie weer en vanochtend werd ik wakker met een hele mooie mail van de meester helemaal links op de foto.
   Onze missie is zijn zoon steunen straks, als laatste eerbetoon aan Jeroen, zijn vrouw Winneke en hun dochter Milia.

   Like

 2. Dijk

  Beste Wendy, we zijn geraakt door jouw woorden, Jeroen was een lieve vriend van ons. Ik zit op een mac van een vriendin dus wellicht komt er een verkeerd mailadres bij dit bericht. Ons mailadres is: Dijkman1@me.com. We zijn eigenlijk alleen met jeroen bevriend en hebben verder geen sociale contacten waardoor we niet op de hoogte zijn van herdenkingen e.d. Ook willen we zijn moeder niet belasten. Misschien heb jij ondertussen een link waarbij wij aan kunnen sluiten? Dank voor je mooie bericht, het is precies zoals hij dat gewaardeerd zou hebben. Humor gecombineerd met gevoel, zo was hij. Liefs Dijk en Miriam

  Geliked door 1 persoon

 3. Dijk

  Een kleine aanvulling….we hebben gelukkig wel sociale contacten 😉 maar niet echt een gezamenlijk sociaal netwerk met Jeroen….Vandaar is het moeilijk om erachter te komen of er herdenkingen zijn…We zouden graag aansluiten, we horen graag of het passend is of dat het meer iets is van jullie oude klas (snappen we echt heel erg goed!!)

  Geliked door 1 persoon

 4. Jeetje, Wendy! Ik kreeg echt tranen in mijn ogen toen ik dit las. Ons leven gaat alijd maar door en door… Goed om hier bij stil te staan! Het schoot ook ineens door mijn hoofd, dat ik vaak genoeg zeur en niet aan het genieten ben. Voor je het weet is het afgelopen. Voortaan houd ik mijn mond en geniet ik!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.